SCCM MP Internal Server Error ISS Call to HttpSendRequestSync failed for port 80 with status code 500

14
Advertisement

Last few days SCCM 2012 and SCCM 2007 MPs are troubling me ūüôā This time around the issue was related to SCCM 2007 MP and IIS 7.5 on Windows 2008 server. ¬†Mpcontrol.log and IIS logs (located at C:\inetpub\logs\LogFiles\W3SVC1) are always been best friends when you troubleshoot on MP related issues. We were getting following errors in MPControl.log and¬†u_ex140703.log. Hope this post can help some of SCCM admins to fix MP issues in SCCM 2007 and SCCM 2012¬†environments.

Call to HttpSendRequestSync failed for port 80 with status code 500, text: Internal Server Error
BITS_POST /CCM_Incoming/{BC2132F2-8FFF-445D-884B-958EAE0B5C24} - 80 -10.10.10.136 Microsoft+BITS/7.5 500 0 126 236
CCM_POST /ccm_system_windowsauth/request - 80 ConfigMgr\8ACNBBS$ 10.10.10.136 ccmhttp 500 0 193 23
GET /sms_mp/.sms_aut mpcert 80 - 10.90.132.229 Mozilla/4.0+(compatible;+MSIE+7.0;+Windows+NT+6.1;+Trident/5.0;+SLCC2;+.NET+CLR+2.0.50727;+.NET+CLR+3.5.30729;+.NET+CLR+3.0.30729;+Media+Center+PC+6.0;+.NET+CLR+1.1.4322;+.NET4.0C;+.NET4.0E;+InfoPath.3) 500 0 193 2
GET /SMS_MP/.sms_aut MPLIST 80 - 10.91.137.151 SMS+CCM 500 0 193 289

Troubleshooting and Solution :::

1) Removed the SCCM management point role and added back. MPSetup.log says everything is installed perfectly.

2) Can’t remove IIS role from the server and add it back because MP is server is SCCM primary server and it hosts SCCM DP, WSUS roles as well.

3) SCCM client was installed on the primary server so we uninstalled the client using CCMClean.exe and deinstalled MP with no success (restarted the server as well).

4) Performed in depth analysis on IIS 7.5 and event logs etc. No traces of recent changes and issues.

5)¬†Checked¬†“SMS Management Point Pool” application pool, what we had noticed was SMS Management Point Pool –>¬†Advanced Settings¬†–> Enable 32-Bit Applications¬†was set to TRUE.

SMS MP Mana

 

6) Changed the¬†SMS Management Point Pool –>¬†Advanced Settings¬†–>¬†Enable 32-Bit Applications¬†settings¬†to FALSE.¬†Restarted the IIS.

MP Issue error 500-2

 

7) After the change mentioned in point 6, MPLIST and MPCERT started working. Also, we had noticed that all the GET commands related to sms_mp started working.

MP LIST TEST URL ==> http://MP-server-name/sms_mp/.sms_aut?MPcert
MP Issue error 500-7
MP CERT TEST URL ==> http://MP-server-name/sms_mp/.sms_aut?MPlist

MP Issue error 500-8

Following entries are from IIS log.

GET /sms_mp/.sms_aut mpcert 80 - 10.10.10.229 Mozilla/4.0+(compatible;+MSIE+7.0;+Windows+NT+6.1;+Trident/5.0;+SLCC2;+.NET+CLR+2.0.50727;+.NET+CLR+3.5.30729;+.NET+CLR+3.0.30729;+Media+Center+PC+6.0;+.NET+CLR+1.1.4322;+.NET4.0C;+.NET4.0E;+InfoPath.3) 200 0 0 2
GET /sms_mp/.sms_aut mplist 80 -10.10.10.229 Mozilla/4.0+(compatible;+MSIE+7.0;+Windows+NT+6.1;+Trident/5.0;+SLCC2;+.NET+CLR+2.0.50727;+.NET+CLR+3.5.30729;+.NET+CLR+3.0.30729;+Media+Center+PC+6.0;+.NET+CLR+1.1.4322;+.NET4.0C;+.NET4.0E;+InfoPath.3) 200 0 0 6
GET /SMS_MP/.sms_pol PRI202A7-PRI001B8-B10178C8.1_00 80 -10.10.10.229 Microsoft+BITS/6.7 200 0 0 340

8) MPControl.log at SCCM primary server started showing green signals with following log entries:

Successfully performed Management Point availability check against local computer.~  $$<SMS_MP_CONTROL_MANAGER>
Call to HttpSendRequestSync succeeded for port 80 with status code 200, text: OK  $$<SMS_MP_CONTROL_MANAGER>
Http test request succeeded.~  $$<SMS_MP_CONTROL_MANAGER>

9) So Issue resolved ? Tried to build a new machine and it got failed ūüôĀ

Following entries in the IIS logs

CCM_POST /ccm_system/request - 80 - 10.10.10.177 ccmhttp 500 19 5 2
CCM_POST /ccm_system_windowsauth/request - 80 - 10.10.10.177 ccmhttp 500  19 5 234
BITS_POST /CCM_Incoming/{24D68C67-DE23-4EF2-B9D6-F8B6411BEF65} - 80 - 10.91.137.156 Microsoft+BITS/7.5 500 0 126 234

10) After changing the application pool setting for SMS Management Point Pool (website = sms_mp http://localhost/SMS_MP ), all requests coming from client to download policies and MPLIST- MPCERT started working.

However, when a client tries to perform CCM_POST using  following websites then SCCM server IIS logs were giving above mentioned 500 errors.

So, we have decided to check the setting on website’s¬†CCM_Incoming,¬†ccm_system¬†and¬†ccm_system_windowsauth¬†application pools on IIS 7.5 server. ¬†Following are the¬†Application Pools details of each virtual directory and website !

CCM_Incoming = CCM Server Framework Pool = http://localhost/CCM_Incoming

CCM_system = CCM Server Framework Pool = http://localhost/CCM_System

CCM_system_windowsauth = CCM Windows Auth Server Framework Pool = http://localhost/CCM_System_WindowsAuth

MP Issue error 500-3

 

MP Issue error 500-4

11. When we checked the application pools (CCM Windows Auth Server Framework Pool and CCM Server Framework Pool) for Enable 32-Bit Applications then we found that it was set to TRUE.

Changed Enable 32-Bit Applications settings to FALSE. Restarted the IIS.

 

MP Issue error 500-5

12. Wow. That did the trick ! IIS logs started getting 200 messages. We had tested OSD and it started working.

BITS_POST /CCM_Incoming/{C07B989E-E722-40FC-8412-BFBF561ER9F6} (bits_new_session:{56DA4C84-78CF-4A13-852F-B13CFG0H60A01}) 80 - 10.10.10.43 Microsoft+BITS/7.5 200 0 0 9
CCM_POST /ccm_system/request - 80 - 10.10.10.43 ccmhttp 200 0 0 295
CCM_POST /ccm_system_windowsauth/request - 80 ConfigMgr\CM002PC3$ 10.10.10.147 ccmhttp 200 0 64 206

14 COMMENTS

  1. Thanks for this information.
    Can you pinpoint the source of this problem ?
    I’ve read elsewhere that it was related to installing the SCCM client on the server hosting the MP role.
    Can this be confirmed please ?
    Thanks in advance

  2. Thank you so much for this write up! Started seeing MP errors after failing an MP back to a different location, and changing the Enable 32-Bit Applications settings to FALSE fixed my issue.

  3. I have tried the option specified above, but still ending up with the same error “Call to HttpSendRequestSync failed for port 80 with status code 500, text: Internal Server Error” in the MPcpntrol log.

    The requested page cannot be accessed because the related configuration data for the page is invalid.Detailed Error Information:
    Module IIS Web Core
    Notification BeginRequest
    Handler Not yet determined
    Error Code 0x80070005
    Config Error Cannot read configuration file due to insufficient permissions
    Config File \\?\D:\Program Files\SMS_CCM\SMS_MP\web.config

    any pointers would be of great help.

    Note As per the link in the error, I have given read permisions to iis_iusrs on web.config and applicationhost.config files.

  4. Hi Anoop,

    I was able to uninstall an reinstall MP role which fixed the error, but I started seeing other issues on clients. All the clients are showing these errors and not running the advertisements.

    Software Distribution Site Settings for the client are missing from WMI. execmgr 2/8/2017 12:23:39 PM 9072 (0x2370)
    Common Client Agent Settings for the client are missing from WMI. execmgr 2/8/2017 12:23:39 PM 9072 (0x2370)
    Do you have any idea?

    Thanks
    Sana

  5. Thanks for the fast response Anoop.

    I did try reinstalling the client, which didn’t work. I see machine and user policy in actions tab, when I trigger the action I see a policy update for advertisement in execmgr.log but it never executes the program.

    I see a lot of these warnings in Application event logs.

    The description for Event ID 63 from source Microsoft-Windows-WMI cannot be found. Either the component that raises this event is not installed on your local computer or the installation is corrupted. You can install or repair the component on the local computer.

    If the event originated on another computer, the display information had to be saved with the event.

    The following information was included with the event:

    PolicyAgentInstanceProvider
    root\ccm\Policy\S_1_5_21_2460280860_2823173241_3174630117_873843

    Thanks
    Sana

  6. on the client machine or the primary server?
    The warning messages I see are on the primary server. And the sccm client is installed with only 2 actions on the server as well.

    Thanks
    Sana

  7. On client machine, Removed client using ccmclean.exe, repaired WMI then installed SCCM client. Still see only 2 actions and execmgr.log is full of these errors.
    Software Distribution Site Settings for the client are missing from WMI. execmgr 2/9/2017 11:18:16 AM 8052 (0x1F74)
    Can not find client site settings execmgr 2/9/2017 11:18:16 AM 8052 (0x1F74)

    Thanks
    Sana

  8. Dear Anoop,

    i have 5 MP’s in my company. 2 in main site in this 1 is http and other https. 3 in remote sites in this 2 in https. i used https for mac system enrollment. my issue (i think) i am getting mp list in primary http site only all other showing 403 access denied

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here